Fyrverkeri i MariehamnFoto: JoHo Pyro
Publicerad den Evenemang

Nyårsfirande på torget

Välkomna till torget i Mariehamn för att avsluta 2018 och fira in det nya året tillsammans med många andra. Staden bjuder på fyrverkeri vid tolvslaget och än en gång är det internationellt prisade JoHo Pyro som anlitas för uppdraget.

Fyrverkeriet är också finalen på insamlingsinsatsen SteelFMhjälpen som pågår under hela december till förmån för Folkhälsan på Ålands äldrefond. Äldrefondens syfte är att göra en positiv skillnad hos äldre personer som lever ensamma eller i en ekonomiskt utsatt position på Åland.

Initiativtagare till insamlingen är Steel FM som likt förra året kommer avsluta kampanjen med att direktsända från en glasbur vid torgscenen.

- I år kommer vi göra allt bra vi gjorde ifjol, fast ännu bättre. Direktsändningen från torget förlängs och ännu fler gäster, musiker och artister kommer besöka oss under de 84 timmar den pågår. Vi går in i glasburen kl.12 fredagen den 28 december och lämnar inte torgscenen förrän nyårsfyrverkerierna slutat och vi skriver 2019, berättar Steel FM:s Fredrik Karlström.

Årets insamling görs för att samla in medel till ensamma och ekonomiskt utsatta äldre på Åland. De insamlade medlen kan användas för transporter, kulturella besök, motionsträffar eller finansiering av någon rolig aktivitet för dem som annars inte har möjlighet till det. Äldrefonden kan också ge en hjälpande hand när något oförutsett som medför oväntade kostnader inträffar.

- Vi vet att många av våra äldre lever i ensamhet, de har svårt att komma hemifrån och blir lätt isolerade mot sin vilja. Många lever även på väldigt låga pensioner och vill inte belasta sin kommun utan lever en dag i taget istället för att leva alla dagar fullt ut, säger Karlström. De insamlade pengarna ska bli en hjälpande hand, ett meningsfullt sammanhang och ibland en liten guldkant i livet.

Alla medel som inkommer till SteelFMhjälpen går oavkortat till Folkhälsan på Åland och deras äldrefond som i sin tur kanaliserar medlen vidare. All administration och kringkostnader, både hos Folkhälsan och Steel FM, finansieras på andra sätt. Läs mer på www.steelfmhjalpen.ax

- Från stadens sida är vi mycket glada över den här nya traditionen. SteelFMhjälpen 2017 var ett lyckat initiativ som avslutade förra året med gemenskap, medmänsklighet och omtanke, säger Terese Flöjt som håller i nyårsfirandet från stadens sida.

Extra bussturer kring midnatt

Viking Line buss kör även i år extrainsatta turer kring midnatt utmed stadsbussens vanliga rutt. Mariehamnsbussen åker både norrut och söderut med start från Magazin kl. 22.50, 23.20, 23.50, 00.20, 00.50 och 01.20. Se fullständig turlista med hållplatser, normal taxa gäller.

Trafik- och säkerhetsinformation

Av säkerhetsskäl kommer den del av Torggatan som går längs med stadshusparken att vara avstängd för trafik kl. 23.00-00.30. Tillfällig vägskyltning är då på plats, du kan även se en karta över avstängningen under Hitta snabbt.

Ålands judoklubb har anlitats som ansvariga för vakthållning under arrangemanget och de kommer även att sköta om vägavstängningarna.

Sidan uppdaterades