Publicerad den Kungörelser

Information om presidentvalet 2018

Val av republiken Finlands president hålls söndagen den 28 januari 2018.

Republiken Finlands president utses genom direkta folkval som vid behov sker i två omgångar. Valets första omgång hålls den 28 januari 2018.

Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i den första omgången, hålls en ny omgång på söndagen den 11 februari. Den andra omgången förrättas mellan de två kandidater som fått flest röster vid den första omgången. Kandidaten som i den andra omgången har fått flest röster blir vald till republikens president. Presidentens ämbetsperiod är sex år.

Förhandsröstning vid allmänna förhandsröstningsställen hålls vid den första valomgången under tiden 17 januari till och med den 23 januari 2018 och vid en eventuell andra omgång under tiden 31 januari till och med den 6 februari 2018.

Det finns även möjlighet till att rösta hemma för de personer vars rörelse- eller funktionsförmåga är så nedsatt att hen inte utan svårigheter kan rösta på ett allmänt förhandsröstningsställe eller i vallokal. Anmälan till hemmaröstning görs skriftligen på en blankett eller per telefon till kommunala centralvalnämnden. Blankett för anmälan till hemmaröstning finner ni under Hitta snabbt till höger på denna sida.

Kommunala centralvalnämndens adress

Stadskansliet
Pb 5
22101 Mariehamn

Telefon: 531 202 eller 5310.

E-post: stadskansliet@mariehamn.ax

För mer information om presidentvalet, som exempelvis uppgifter om allmänna förhandsröstningsställen i hemlandet samt allmänna förhandsröstningsställen utomlands, se http://www.vaalit.fi/sv/index.html

Sidan uppdaterades