Publicerad den Kultur och bibliotek

Julillustrationer i stadsbiblioteket

Fredag 30 november öppnar en julutställning med illustratören Jan Bergerlinds bilder i Mariehamns stadsbibliotek. Utställningen pågår året ut, till 31 december 2018.

Jan Bergerlind är vår tids kanske mest kända svenska illustratör med julmotiv. Han är en värdig arvtagare till Jenny Nyström* – Harald Wiberg och Anders Ohlsson, inte att förglömma.

I stadsbibliotekets julutställning visas 26 tryckta julbonader i papper. Originalverken visas på olika konstmuseer och andra ställen. Originalverken är målade och framställda med vattenlöslig oljefärg som läggs i tunna lager i en utsökt penselteknik som påminner om tuschlavering.

FAKTA OM JAN BERGERLIND

Våren 1971, samtidigt som Jan genomgick "Famous Artist´s School", blev hans första illustration publicerad i Tidningen Sjömannen.
Därefter följde ett flertal kurser i kroki och måleri efter levande modell.
Det ena uppdraget gav det andra och 1975 arbetade Jan som illustratör på heltid. De flesta uppdragen kom från tidnings- och bokförlag samt reklambyråer. Till uppdragsgivare, i Skandinavien och övriga Europa, har han under årens lopp illustrerat följetonger och noveller i veckotidningar, målat bokomslag, reklambroschyrer, affischer, samlartallrikar, telefonkort, vykort, julkort etc.
Efter att ha varit en av Skandinaviens mest anlitade illustratörer blev behovet av att göra något "eget" allt starkare. Som en följd av detta minskade Jan på beställningsuppdragen och 2004 startade han ett eget förlag och började göra sina julmotiv.

Hans julmotiv säljs i miljonupplagor i Sverige och Norden, men också internationellt. Med ökade framgångar har konstnären blivit alltmer återhållsam i sina motivval. Numera blir det högst 4-5 motiv per år. Äskhult – 1700-talsbyn i norra Halland – och fattigstugorna i Åsle Tå vid Falköping, såväl som hembyn Hyssna i Marks kommun är ofta förekommande bakgrunder till konstnärens tomtar. Odlingslandskapet, där gårdstomten har sin givna plats, ligger Jan varmt om hjärtat. Hans nostalgiska julmotiv påminner oss om en tid som flytt.

* Jenny Nyström har gjort över 5 000 julkortstomtar och massor med tomtar på bonader och tomteillustrationer i olika tidskrifter. Ända sedan dess har det funnits en tradition med målade julillustrationer och julbonader i Sverige.

Sidan uppdaterades