Publicerad den Kultur och bibliotek

Kultur i november

Lasse Maja och cirkusmysteriet
Höstens stora barnutställning visas 28 oktober – 25 november och är producerad av Tor Svae Torsk prod/ Roger Josefsson L-Art  i samarbete med Martin Widmark, Helena Willis och Bonnier Carlsen förlag. Med stöd av Svenska folkskolans vänner.

POP-IT - Utställning på tema cirkus
28 oktober - 25 november  i utställningsrummet i Mariehamns stadsbibliotek.
Elever från Övernäs skola årskurs 7-9 tolkar temat cirkus. Utställningen är producerad av bildläraren Erica Signell.

Lördagsliv - Cirkussagor i november
Mariehamns stadsbiblioteks lördagsliv för barn.
Under höstens stora barnutställning Lasse Maja & Cirkusmysteriet hålls två cirkussagostunder. Lördagen den 10 november kl.10.15 är det sagostund och färgläggning för barn ca 3-6 år. Lördagen den 24 november kl. 10.15 läser vi början av Cirkusmysteriet av Martin Widmark. Sedan ges boktips på cirkustema. För barn ca 6-9 år.

Läskonditionspasset 2018
Läs dig i form och bygg läsmuskler! Läskonditionspasset är kampanjen som kombinerar två roliga aktiviteter, motion och läsning. Målet är att sprida läsglädje och motionsglädje över hela Åland. De åländska biblioteken vill också uppmuntra vuxna att bli läsande förebilder för barn och unga. Läs och motionera varje dag 18 oktober-18 november. Läs mera på bibliotek.ax om fina förmåner för flitiga deltagare. Utmana dig själv, din familj och dina vänner!

Nya bidragsregler för kultur och fritid 
Kultur- och fritidsnämnden kommer från år 2019 att tillämpa ett nytt regelverk för bidrag. Regelverket innebär bl.a. förändrade ansökningstider och att alla ansökningar skall göras elektroniskt. För att informera om det nya regelverket bjuds allmänheten in till ett möte onsdagen den 21 november kl. 18.30 på WHA. Vi ser gärna att ni anmäler er till tillfället, anmälan görs via en länk på hemsidan: http://www.mariehamn.ax/nyheter/2018/oktober/nya-bidragsregler-for-kultur-och-fritid/
Under informationstillfället kommer vi visa hur elektroniska ansökningarna görs, det kommer även finnas möjlighet att göra provansökningar i vår e-tjänst för föreningsbidrag.

Höstens sista bokcirkel

Hösten 2018 ordnas öppna bokcirklar på Mariehamns stadsbibliotek. Det är lätt och roligt att delta. Mötesdeltagarna läser boken på förhand och träffas över en kopp kaffe för att prata om den. Anmälan på bibliotekets hemsida www.bibliotek.ax. Höstens sista bokcirkel ägnar vi åt en italiensk författare. Vi samtalar  onsdag 28 november kl.19.00 om romanen Stål, 2012, av Siliva Avallone. Fullbokad.

Språkcafé
Mariehamns stadsbibliotek onsdag 28 november kl.18.30.
Språkcafé är ett samarbete mellan stadsbiblioteket, Röda Korset och EU-projektet En säker hamn. Vi vil bjuda in pratglada personer på fika. Det kostar inget och ingen anmälning behövs, bara att komma. Det är för vuxna men barn kan leka i sagorummet under tiden. Tanken är att mötas och samtala kring olika teman - ett fint tillfälle att öva sin svenska eller något annat språk. Temat för språkcaféet denna gång är Räddningsverket.

Klimathotet och hoppet
Mariehamns stadsbibliotek torsdag 29 november kl.18.30-20.00. Fri entré.
Utblickar – samtal om världen. Samhällsdebattören och författaren Johan Ehrenberg presenterar sin nya bok Hoppet och samtalar med närings- och miljöminister Camilla Gunell om klimathotet. Moderator: Carina Aaltonen. Flyttat till Ålands sjöfartsmuseum.

Kultur på äldreboenden
Mariehamns stad anordnar program både på Trobergshemmet och Odalgården för äldre. I första hand är de avsedda för de boende där men på Trobergshemmet finns det ändå plats för släktingar och vänner till de boende att komma. I november anordnas följande evenemang i Trobergshemmet med start kl.13.30. 
Onsdag  07/11 Mariehamnsfilmer,  delarna 3-4 av Fyra epoker om 70-talet,
Onsdag  14/11 Staffan Beijar från Ålands Museum visar foton från förr,
Fredag 23/11 Ålands Accordion Club spelar.

Sidan uppdaterades