Publicerad den Kultur och bibliotek

Kultur i oktober

Ta del av ett rikligt kulturliv i ett höstligt Mariehamn.

Allt som glimmar - Emmelie Svanfelt

Utställningsrummet i Mariehamns stadsbibliotek.
Emmelie Svanfelt visar akrylmålningar. Utställningen hänger till 14 oktober.

Mamma Mu och kråkan – Fullbokat

Söndag 7 oktober kl.13.00. Mariehamns stadsbibliotek, bibliotekstorget. Fullbokat/Utsålt. Höstens nästsista Barnens söndag blir med Barnens estrad som ger den hyllade föreställningen Mamma Mu och kråkan – Kozoo samt en minikonsert med Apan Anders.
Med stöd av Svenska kulturfonden.

Hemma gympa 10 minuter

Mariehamns stad och Hela Hälzan i samarbete. Hemma gympa. Ett motionspass sänds varje vardag i Ålandskanalen måndag-fredag kl.10.30. Häng med. Du får 5 olika motionspass; pulsträning, ben, mage, axlar och rygg. Programmen är inspelade med hjälp av Marcus Gustafsson (ÅMI) och sänds hela hösten i Ålandskanalen.

 Möt prisbelönt isländsk författare

Mariehamns stadsbibliotek tisdag 9 oktober kl.18.30.
Möt den prisbelönte isländske författaren Arnar Már Arngrimsson. Arnar Már Arngrímsson jobbar som gymnasielärare i Akureyri, Island. Han vann Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2016 för sin debutbok från 2015, Sölvasaga unglings ("Sagan om den unge Sölvi", på svenska Noll koll). I boken Noll koll får läsaren följa med in i en tonårings tankevärld, och den är skriven både för ungdomar och vuxna.

Rys Mys – Barnverkstad konsthantverk

Lördag 13 oktober kl.11.00-13.00.Mariehamns stadsbibliotek, bibliotekstorget. Välkommen till Lördagsliv i stadsbiblioteket och skaparbibban. Lyssna på en läskig historia. Sen får du tillsammans med handledare från Ålands Slöjd & Konsthantverk göra en egen fladdermus i läder, en spindel i ståltråd eller kanske ett hängande spöke? Passar för barn i grundskolan men även yngre med en hjälpande vuxen kan vara med.

Innan ridån går upp

Utställning i Mariehamns stadsbibliotek. Kostymörerna Gunilla Nilsson och Lena Andersson visar skisser och kostymeringsmaterial kring teaterproduktionen My Fair Lady. Gunilla Nilsson och Lena Andersson tilldelades Mariehamns stads kulturstipendium år 2017. Vernissage måndag 15 oktober kl.17.00-19.00. Utställningen hänger till 25 oktober. Föreställningen My Fair Lady spelas sedan i stora salen i Alandica Kultur och Kongress. Den har sin premiär 10 november. Arrangör är Teater Alandica. My Fair Lady är en musikal som tar sin början i London 1910.

Läskonditionspasset 2018

Läs dig i form och bygg läsmuskler! Läskonditionspasset är kampanjen som kombinerar två roliga aktiviteter, motion och läsning. Målet är att sprida läsglädje och motionsglädje över hela Åland. De åländska biblioteken vill också uppmuntra vuxna att bli läsande förebilder för barn och unga. Läs och motionera varje dag 18 oktober-18 november. Läs mera på bibliotek.ax om fina förmåner för flitiga deltagare. Utmana dig själv, din familj och dina vänner!

Anmäl dig till höstens bokcirklar

Hösten 2018 ordnas två öppna bokcirklar på Mariehamns stadsbibliotek. Det är lätt och roligt att delta. Mötesdeltagarna läser boken på förhand och träffas över en kopp kaffe för att prata om den. Anmäl dig på bibliotekets hemsida www.bibliotek.ax. Höstens bokcirklar ägnar vi åt två italienska författare.
Torsdag 18 oktober kl.19.00. Vi samtalar om romanen Dagar av ensamhet, 2017, av Elena Ferrante.
Onsdag 28 november kl.19.00. Vi pratar om romanen Stål, 2012, av Siliva Avallone.

Lasse Maja och cirkusmysteriet - Barnens söndag special söndag 28 oktober kl.13.00-15.00

Höstens stora barnutställning Lasse Maja och cirkusmysteriet. Utställningen upptar bibliotekstorget, sagorummet och utställningsrummet i Mariehamns stadsbibliotek. En rolig lek och lär utställning. Utställningen invigs söndag 28 oktober med en Barnens söndag special. "Cirkusorkestern" bjuder på hot jazz, klezmer och Mariehamns gymnastikförenings cirkusskola under ledning av Marie Johansson har prova-på cirkus och lite cirkusuppvisning. Elever från Övernäs skola under ledning av konstnären och bildläraren Erica Signell öppnar en utställning med temat cirkus i utställningsrummet. Både elevutställningen och Lasse Maja och cirkusmysteriet visas till 25 november. Det blir också två lördagsliv under november 10 och 24 på barnavdelningen i samband med utställningarna. Med stöd av Svenska kulturfonden och Svenska folkskolans vänner.

Språkcafé

Mariehamns stadsbibliotek onsdag 31 oktober kl.18.30.
Språkcafé är ett samarbete mellan stadsbiblioteket, Röda Korset och EU-projektet En säker hamn. Vi vill bjuda in pratglada personer på fika. Det kostar inget och ingen anmälan behövs, det är bara att komma. Riktas till vuxna men barn kan leka i sagorummet under tiden. Tanken är att mötas och samtala kring olika teman - ett fint tillfälle att öva sin svenska eller något annat språk. Temat för språkcaféet denna gång är Röda Korsets verksamhet.

Kultur på äldreboenden

Mariehamns stad anordnar program både i Trobergshemmet och Odalgården för äldre. I första hand är de avsedda för de boende på Trobergshemmet men det finns ändå plats för släktingar och vänner till de boende att komma. I oktober anordnas följande evenemang i Trobergshemmet med start kl.13.30.
Smilla & Anders Påvall sjunger och spelar blandat den 3.10.
Vinyldisko, skivor med DJ Papa Tom Tung den 10.10.
Pojken som ville till Amerika, film av P-O Högnäs 17.10.
Ålands Accordion Club spelar gamla godingar 26.10.
Kjell Ekström, konsten i boken om Siri 31.10.

 

Sidan uppdaterades