PM för prövning och rapportering av läroplikt som fullgörs hemma

Ämne:
  • Barn och utbildning
Dokumenttyp:
Riktlinjer, regler och policys

Information för genomförande av hemundervisning finns som pdf-dokument (6 sidor) via länken ovan samt som text nedan.

Anvisningarna i Landskapet Ålands Läroplan för grundskolan

Läroplikt som fullgörs hemma

De barn som har sin hemort på Åland kan uppfylla sin läroplikt genom hemundervisning. Då ett barn enligt vårdnadshavarens beslut fullgör läroplikten hemma övergår ansvaret för ordnandet av studierna och ansvaret för att barnet tillägnar sig sådana kunskaper och färdigheter som anges i läroplanen till vårdnadshavaren. Vårdnadshavarna för barn som fullgör sin läroplikt i hemmet ska läsårsvis skriftligt anmäla till hemkommunen att läroplikten fullgörs genom hemundervisning. Till anmälan ska en uppdaterad plan bifogas där det framkommer hur vårdnadshavaren planerar att undervisningen ska ordnas så att hela läroplikten fullgörs i enlighet med målen i läroplanen. Därtill ska vårdnadshavaren i god tid inför varje tillsynstillfälle, som ska ordnas en gång per termin, lämna in en redogörelse för periodens arbete så att utvärderingen av elevens kunnande kan grunda sig på det stoff som behandlats i hemundervisningen. Ett läropliktigt barn som studerar hemma, d.v.s. inte deltar i den undervisning som kommunen ordnar i grundskolan, är inte inskrivet i någon skola och registreras alltså inte som elev i någon av kommunens skolor. Eleven har ändå rätt till samma elevhälsotjänster som en elev som fullgör sin läroplikt i skolan, alltså tjänster såsom psykolog- och kuratorstjänster och skolhälsovård. Barn med annat modersmål än svenska kan delta i den förberedande undervisningen som grundskolan i hemkommunen ordnar.

Hemundervisade elever kan inte följa anpassade lärokurser eftersom beslut om mångprofessionellt stöd endast kan fattas för elever som är inskrivna i en skola. Detta innebär att, om vårdnadshavaren beslutar att barnet ska fullgöra sin läroplikt i hemmet kan barnets studier och bedömningen av dem synas vara strängare bundna till läroplanens mål och kunskapskriterier eftersom utvärderingen av barnets kunskaper inte kan grunda sig på anpassade mål och kriterier utan ska följa den allmänna lärokursen och uppfylla de kunskapsmål som finns i respektive ämnes läroplan för årskurs 2, 4, 6 och 9.

Prövning och rapportering om de läropliktigas framsteg

Mariehamns stad har genom Tillsynsenheten för Ålands hemundervisning ansvaret för de barn som bor i en kommun som har avtal med staden. Tillsynsenheten ansvarar för tillsynen i samtliga kommuner på Åland. Som kommunikationsplattform används Wilma.

Tillsynsenheten för Ålands hemundervisning ansvarar för att barnets framsteg prövas i slutet av varje termin ända tills läroplikten upphör, d.v.s. tills barnet har förvärvat sådana motsvarande kunskaper och färdigheter som anges i landskapet Ålands läroplan för grundskolan eller att det har förflutit tio år sedan läroplikten började. Tillsynsenheten rapporterar terminsvis till den läropliktigas hemkommun enligt avtal.

Prövningen sker genom ett möte mellan lärare och den läropliktiga. I vilken form som utvärderingen görs bestäms genom dialog mellan tillsynsenheten och hemmet där man avväger hur elevens kunnande och lärande bäst kan utvärderas. Den läropliktigas kunskaper och färdigheter utvärderas exempelvis genom samtal, skriftliga och muntliga uppgifter, prestationer i konst- och färdighetsämnen och arbetsprover. Färdigheterna kan även påvisas i autentisk miljö, exempelvis i naturen, ett laboratorium eller på en idrottsplats.

De lärare som förordnats att handha prövningen, ska beskriva den läropliktigas framsteg i en skriftlig redogörelse med bedömningen godkänd eller icke godkänd men redogörelsen är inte ett betyg. Redogörelsen sparas på tillsynsenheten (Mariehamns stads bildningskansli) och kan användas som grund för utvärdering vid kommande prövningstillfällen. En kopia av redogörelsen finns att hämta i Wilma.

Om ingen av barnets vårdnadshavare har svenska som modersmål ska barnets kunskaper i ämnet svenska särskilt uppmärksammas vid tillsynen. 

Avbruten hemundervisning 

Om barnets framsteg vid prövningstillfället är väsentligt lägre än vad som rimligen kan förväntas ska vårdnadshavarna informeras och få möjlighet att åtgärda bristerna under kommande termin. Om barnets utveckling och lärande under ett läsår uppvisar allvarliga brister och skolan gör bedömningen att barnets läroplikt inte fullgörs genom hemundervisningen kan tillsynsenheten i samråd med hemkommunen fatta ett beslut om att avbryta hemundervisningen. Ett beslut om avbrytande av hemundervisning innebär att barnet ska uppfylla läroplikten i hemkommunens grundskola eller i en ersättande grundskola. Ett beslut om avbrytande av hemundervisning ska fattas skriftligen av bildningschefen. Ärendet bereds av tillsynsenheten. Innan beslutet fattas ska barnet och dennes vårdnadshavare samt eventuellt andra sakkunniga höras. 

Intyg över fullgjord läroplikt 

Då ett barn som fullgjort sin läroplikt i hemmet har förvärvat sådana motsvarande kunskaper och färdigheter som anges i läroplanen för grundskolan på Åland eller att det har förflutit tio år sedan läroplikten började ska tillsynsenheten utfärda ett intyg. Av intyget ska framgå att läroplikten förverkligats genom hemundervisning och att läroplikten upphört. Intyget är inte ett betyg.

Särskild examen – betyg som motsvarar grundskolans avgångsbetyg

Om en vårdnadshavare för ett barn som fullgör sin läroplikt i hemmet önskar att barnet i slutet av läropliktsåldern ska erhålla ett betyg som motsvarar avgångsbetyget eller betyg i enskilda ämnen från grundskolan ska barnet delta i en särskild examen. Vårdnadshavaren till barnet ska meddela i sin årliga anmälan till sin hemkommun ett år på förhand att man avser avlägga en särskild examen antingen i alla grundskolans ämnen eller i enskilda ämnen. Den särskilda examen ska visa att barnet innehar kunskaper och färdigheter i dessa läroämnen och ämneshelheter som motsvarar de kunskaper och färdigheter som ingår i grundskolans läroplan. Även de tidigare visade prestationerna under prövningstillfällena ska ligga som grund för slutbedömningen. Om barnet klarar examen i alla grundskolans ämnen skrivs ett betyg över fullgjord läroplikt ut. Betyget motsvarar avgångsbetyget från grundskolan.

Om man inte önskar ett vanligt skolbetyg, när läroplikten upphör, erhåller man ett intyg som beskriver den läropliktigas framsteg med bedömningen godkänd eller icke godkänd. Med detta intyg kan man söka sig vidare via det som kallas särskild prövning.

I nuläget gäller att man vid åländska gemensamma ansökan ansöker i allmänna kvoten via prövning. Villkoren för särskild prövning kan förändras och det är viktigt att vårdnadshavare informerar sig om dem.

Flödesschema

15 augusti, första anmälan för nyinflyttade

  • Anmälan görs när den läropliktiga fått sitt finska personnummer och åländsk hemkommun.
    Nya läropliktiga skall anmälas senast 15 augusti för innevarande läsår.

Anmälan görs till hemkommunens bildningskansli samt genom registrering i Wilma med följande länk:
https://aland.inschool.fi/browsecourses?school-id=25&long-term=2025&checkout=true

Kom ihåg att bifoga till anmälan hur undervisningen ska ordnas så att hela läroplikten fullgörs i enlighet med målen i läroplanen.

November – januari

Höstterminens tillsynsperiod. Tidsbokning sker i Wilma, vårdnadshavarens skriftliga redovisning ska lämnas in till hemundervisning@mariehamn.ax  senast 2 veckor före den tid man bokat i Wilma. Enhetens skriftliga redogörelse läggs upp i Wilma.

April – juni

Vårterminens tillsynsperiod. Tidsbokning sker i Wilma, vårdnadshavarens skriftliga redovisning ska lämnas in till hemundervisning@mariehamn.ax  senast 2 veckor före den tid man bokat i Wilma. Enhetens skriftliga redogörelse läggs upp i Wilma.

15 augusti, återanmälan 

Återanmälan görs till hemkommunens bildningskansli om läroplikt som fullgörs hemma. Den inför året uppdaterade undervisningsplanen för hur hela läroplikten ska fullgöras ska lämnas in till hemundervisning@mariehamn.ax

Vårdnadshavarnas skyldigheter

En vårdnadshavare för ett läropliktigt barn som studerar hemma ska se till att barnet tillägnar sig sådana motsvarande kunskaper och färdigheter som anges i Ålands läroplan för grundskolan. Vårdnadshavaren ska informera sig om den arbetsplan som gäller i den skola i den kommun till vilken den läropliktiga hör. Den läropliktigas framsteg ska prövas i slutet av varje termin inom de ämnesområden som vårdnadshavaren har nämnt i redogörelsen för periodens arbete som skickas in inför tillsynstillfället.

Vårdnadshavaren för ett läropliktigt barn ska se till att barnet fullgör läroplikten. En vårdnadshavare för ett läropliktigt barn som inte fullgör sin läroplikt kan dömas till böter för försummad tillsyn över läropliktig.

Om vårdnadshavarna inte skriftligen delgett kommunen en övergripande plan i samband med anmälningen till hemundervisningen kommer kommunen att ta kontakt med vårdnadshavarna för att påminna om denna skyldighet. Om vårdnadshavarna trots påminnelsen inte delger kommunen en övergripande plan kommer rätten till hemundervisning att upphöra. 

Vilka handhar prövningen

Bildningschefen tillsammans med den ansvariga för tillsynsenheten utser representanter som handhar prövningen. Varje tillsynstillfälle handhas av två behöriga grundskolelärare. 

Referenser

  • LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) del III § 1-2 
  • LL om barnomsorg och grundskola (2020:32) del III § 27–30
  • Läroplan.ax
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.