Gäss

Nu ska gässen hållas borta – med hjälp av...

Förra sommaren avråddes badgäster på flera platser i Mariehamn från att bada efter att gäss hade förorenat vattnet. Fotbollsplaner och badplatser fyllda av fågelbajs har blivit ett vardagsbekymmer på flera håll i staden.

Intill Nabbens badplats kan upp till 100-tals gäss samlas och på fotbollsplanerna är gässen närmast tama och skapar tidvis en ohållbar situation. 

Gässens invasion av staden är en sanitär olägenhet, vi tar detta på allvar och vill hitta lösningar för att detta ska minimeras. Gåspopulationen verkar öka hela tiden så problemen lär inte försvinna.  

Flicka som står vid fotbollsplan med massor av gäss på

En uppstoppad räv ska skrämma gässen

Sedan förra sommaren har vi funderat på olika åtgärder. Ett experiment kommer nu att göras. Vi ska flytta runt en uppstoppad räv vid olika platser där vi har störst problem. Åtgärden har gjorts på andra platser i Sverige med god effekt. 

– Vi ber allmänheten vara försiktig med räven, man får inte flytta den och om man gör det kommer det larmas för räven har nämligen en sensor som även inkluderar en GPS. Detta är ett humant försök att få bort fåglarna och jag hoppas verkligen att det faller väl ut, säger Ulf Simolin miljösamordnare för Mariehamns stad.

Sista åtgärd

– Om detta inte fungerar kommer vi att tvingas till skyddsjakt för att skrämma bort gäss från badplatser och fotbollsplaner. Målet med skyddsjakten är inte bara att döda gässen, utan också skrämma bort dem så att de väljer andra lämpliga platser. Vi vill helst av allt inte ha en skyddsjakt, det är verkligen en sista åtgärd, men vi kan inte riskera att våra badstränder och fotbollsplaner blir en sanitär olägenhet för besökare, fortsätter Ulf. 

 

Samhällsteknisk chef

Samhällstekniska avdelningen, stadsmiljösektorn

Miljösamordnare

Stadsledningen
Elverksgatan 1
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.