Nabbens våtmark
Nabbens multifunktionella våtmark är den första våtmarken som staden återskapat, på kommande är en våtmark vid Sviby ån i stadsdelen Apalängen.
Två naturnära metoder som ofta används för att rena dagvatten är att anlägga våtmarker och dammar. Att återskapa våtmarker ger samtidigt en lämplig miljö för fisklek. Detta var grunden för byggprojektet och reningsprocesserna.
Förutom att rena dagvattnet har våtmarken även stor betydelse för socialt välbefinnande och de är viktiga för att skapa gröna stråk i samband med tätortsbebyggelse. Därför har vi lagt stor vikt att planera vandringsvägar i området så att de ger största möjlighet till att komma nära och ta del av växt och djurlivet. På så sätt främjar vi både rekreation och kunskapsspridning. Informationstavlor på området berättar om de olika djuren och växterna som gynnas av den multifunktionella våtmarken vid Nabben.
Ett av stadens miljömål är att vi inom stadens verksamheter ska välja miljömärkta varor och tjänster så långt som möjligt. Därför lade stor vikt att hitta material med så liten miljöpåverkan som möjligt, för att göra hållbara materialval.
Filmer om Nabbens våtmark
Hösten 2019 släppte staden en kortfilm om arbetet med anläggandet av våtmarken vid Nabben. Det finns även en kort film från när staden tillsammans med Ålands fiskevårdsförening och barn och ledare från Ålands 4H-verksamhet släppte ut gäddyngel vid Nabben. Filmerna är på svenska.
- Film om våtmarken vid Nabben (6:41 min, Youtube) Stadens miljösamordnare berättar från 1:24 min in i filmen.
- Gäddsläpp i Nabbens våtmark (1:03 min, Youtube)
Arbetet med våtmarken fick sin start under 2016 och 2017 då Mariehamns stad deltog i programmet Baltic Sea City Accelerator. Under 2017 utvecklades planen för en våtmark och under sommaren 2019 färdigställdes våtmarken vid Nabben. Projektet har planerats av Mariehamns stad i samarbete med miljöbyrån vid Ålands landskapsregering, även Ålands fiskevårdsförening har bistått med sin expertis i samband med planeringen. Det har förverkligats till stor del genom EU-bidrag samt bidrag från Östersjöprojektet.
Hitta till Nabbens våtmark (och stora infotavlan) med hjälp av Google Maps