Vandring Korrvik
Längs en vandringsled i sydvästra Mariehamn finns tre K-märkta hus och tolv fornlämningar. Vandringen startar vid fiskehamnen i Korrvik och går längs Fiskehamnsvägen och norrut där Gösvägen börjar på södra sidan. Leden följer Korrviksvägen och stigen upp till Lotsbyvägen fram till Segelmakargatan där den svänger österut, korsar Västra Ytternäsvägen och går norrut förbi Ytternäs skola. Där svänger leden österut och följer barkbanan söderut tills man kommer till bostadsområdet Hästskon i Östernäs där leden svänger västerut längs Sadelvägen tills man kommer till Ytternäsvägen och sedan korsar den vid Fiskarevägen. Vid Lakvägen svänger leden norrut fram till Fiskehamnsvägen där man återvänder till Korrvik.
Längd: 4,2 kilometer
Tidsåtgång: cirka 1 timme och 30 minuter i normal promenadtakt.
Utgångspunkt: fiskehamnen i Korrvik.
Detta är en av nio vandringar med temat K-hus. Byggnaderna visas som röda markeringar med svart boll på kartan, fornlämningarna som rosaröda markeringar. Kartan finns som bild nedan och i en utskrivbar version av denna vandring som pdf-fil under rubriken Bilagor.
Vägarna har varierande underlag, asfalt, grus och bark med delvis branta backar. Vissa avsnitt vinterunderhålls inte.
Vid Fiskarevägen i slutet av vandringen kan man välja att inte gå in på Lakvägen utan fortsätta till Lökskärsberget och gå norrut till Korrvik. I så fall missar man K-märkt byggnad 3.
K-märkta byggnader och konstruktioner inom området
1. Notdragargränd 14, källare.
2. Notdragargränd 12, bostadshus, byggår 1920.
3. Sjuryggsvägen 9, källare, byggår 1840-talet.
Fornlämningar inom området
1. Tre förvaringsgropar placerade i en stenåker något övervuxna med mossa samt 1 stycken övernattningsgrund som utgörs av en halvcirkelformad stenvall vars ändor slutar vid bergets fot. De är belägna ca 110 m öster om Doppingvägen.
2. Ett gravröse som idag är formad som en ring med en grop mitt i. Gropen kan bero på rasering eller plundring. Belägen ca 100 m öster om Doppingvägen. Placerat på berget invid stenåkern.
3. Ett gravröse placerat på berget bredvid stenåkern. Röset är raserat och troligen plundrat. Tydlig kantkedja. Belägen ca 100 m sydost om Doppingvägen.
4. En tydlig förvaringsgrop placerad i en stenåker. Belägen ca 100 m sydost om Doppingvägen.
5. Ett något raserat gravröse med en intilliggande förvaringsgrop belägna invid en stenåker ca 125 m nordost om Skrakvägen.
6. Sex förvaringsgropar och ett gravröse belägna i en stenåker ca 40 m norr om Knipgränd och 20 m öster om bostadsområdet.
7. Ett flackt gravröse, placerat i en stenåker med en tydlig synlig kantkedja mot öster. Belägen ca 90 m nordost om Knipgränd.
8. Lämningar efter en kanonställning, två luftvärnsställningar och ett maskingevärsnäste eller eldledningsvärn från andra världskriget. Kanonställningen (ca 12 meter i diameter) består av ett cirkelrunt fundament till en eldställning för en 75 mm fältkanon, luftvärnsställningarna är två respektive ett fundament (ca 6 x 2 m och 3 x 1 m) för luftvärnsmaskingevär och maskingevärsnäste en rund sten och jordvall (ca 5 m i diameter). Belägna i den södra delen av en nord-sydligt riktad bergsrygg på den västra sidan av en väg som löper längs bergsryggen.
9. Ett runt och flackt gravröse (ca 6 m i diameter) från järnålder - äldre järnålder beläget på en berghäll.
10. Ett röse ca 10 m i diameter, ca 1 m högt, flackt mittparti. Användes under andra världskriget som fundament för strålkastarställning. Beläget på bergskrön, ca 300 m sydväst om Korrviks fiskehamn.
11. Lämningar efter en fullbordad bunker (ca 13 x 8 m) samt en påbörjad bunker (ca 7 x 7 m). Den fullbordade bunkern uppfördes under första världskriget och blev under andra världskriget ombyggd.
12. Lämningar efter en bunker (ca 12 x 6 m) med tillhörande terrassering (ca 7 x 4 m). Uppförd under första världskriget och blev ombyggd under andra världskriget. Belägna på en brant sluttning nordost strax söder om Fiskehamnsvägen.