Våtmarken vid Nabben
Våtmarken vid Nabben

Tömning av våtmarken vid Nabben

Under våren 2024 vandrade ett hundratal gäddor upp i våtmarken för att leka och i slutet av maj var tiden inne att tömma den och släppa ut ynglen i viken.

Våtmarker fångar upp och binder näring och är väldigt viktiga för biodiversiteten. Nabbens våtmark blev färdig 2020 och samtidigt släpptes 10 000 gäddyngel ut i våtmarken. 

Det är med nervositet och förväntan som tömningen av våtmarken startar. En riktigt stor hona kan producera upp till 200 000 ägg som klibbar fast på växtlighet och ynglen kläcks efter 10-15 dagar. En vecka senare är de ca 12 mm långa och frisimmande. När de är ca 2 cm kan de börja äta varandra. De är väldigt glupska! Detta är en av anledningen att våtmarken töms nu. Mycket yngel har redan setts passera ut med flödet vid omlöpet. Men hur många yngel som totalt spenderat sina första veckor i livet i våtmarken är väldigt svårt att sia om. En sak är i alla fall klar - det har varit en produktiv vår och försommar i våtmarken! Säger Ulf Simolin, miljösamordnare.

Gädda från vårleken

Gäddyngel 6 veckor senare

Gädda från vårleken                                                                   Gäddyngel 6 veckor senare

– De här gäddorna hade ju inte funnits om inte vi hade skapat den här våtmarken vilket är helt fantastiskt. I år har det kommit in uppskattningsvis 100 gäddor, mestadels var det hanar men även ett gäng honor. Det blir mycket nya gäddyngel till kusten och det är jättekul att vi kan bidra till ett hållbart gäddbestånd på ett naturligt sätt, säger miljösamordnaren Ulf Simolin.

Omlöpet där fisk kan vandra in och ut

Omlöpet där fisk kan vandra in och ut

Miljösamordnare

Stadsledningen
Elverksgatan 1
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.