Våra tankar för ett rent hav
Övergödningen är en av de största utmaningarna för Östersjön idag. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till.
Även Slemmern är drabbat, så för att uppnå god ekologisk status krävs att både fosfor- och kvävehalterna minskar, säger Ulf simolin, miljösamordnare på Mariehamns stad.
Vad är bräddning?
En bräddning är en säkerhetsfunktion som finns i alla kommunala avloppsledningsnät. Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten till följd av kraftigt regn eller tekniskt fel på reningsverk eller ledningsnätet som leder till tillfällig överbelastning.
Hur påverkar bräddningen naturen?
Om orenat avloppsvatten släpps ut i naturen blir det en tillfällig ökning av organiskt material i vattnet som kräver mycket syre för att brytas ned. Beroende på hur mycket orenat vatten som släpps ut och hur stort vattendraget är samt cirkulationen i vattnet är blir konsekvenserna olika. Med avloppsvattnet följer också virus och bakterier, vilka kan försämra vattenkvaliteten vid badplatser i närheten.
Hur kan vi tillsammans minska risken för bräddningar?
Vi arbetar ständigt med långsiktiga åtgärder för att minska risken för bräddningar. Ett synsätt som har varit genomgående vid all förebyggande underhåll och förnyelse i form av utbyte av bristfälliga avloppsledningar. Alla pumpstationer är försedda med larm och operativ tillsyn åtminstone två gånger i veckan. Strandnära pumpstationer förses med bräddningsbassänger.
Vi bygger just nu en stor bräddningstank vid Lillängen bostadsområde som rymmer 15 kubikmeter, vilket innebär att pumpstationen kan klara ett helt dygns driftavbrott utan att brädda ut mot Slemmern.
Som invånare i staden kan vi alla också hjälpas åt att undvika bräddningar på ledningsnätet genom att inte spola ner saker i avloppet som inte hör hemma där, så som tops, plastpåsar, tvättlappar, hygienprodukter och fett som kan orsaka stopp i våra avloppsledningar.
På bilden syns Staffan Eriksson, planeringsingenjör på Mariehamns stad, som har varit ansvarig för projektet. Bräddningstanken är av en enkel konstruktion med stora rör som skapar tillräckliga volymer.
"Det pratas vitt och brett om ditt och datt i talarstolar om att vi har smutsat ner och att Östersjöns miljötillstånd inte är bra. Och det är nog sant, och det är nog bra att vi snackar om problemen, men dom är till för att lösas, så vart går det hän om vi alla sitter still på stenen. Det är dags att gå från vackra tankar till verkliga tankar" säger Staffan Eriksson.