Regler för stadsbildsbidrag
Innan ansökan om stadsbildbidrag och innan du påbörjar ett arbete som du vill ansöka om stadsbildsbidrag för ska du ta kontakt med planläggningsenheten eller landskapets antikvariska myndighet. Bidraget utbetalas efter att respektive åtgärd är genomförd efter beredning av planläggningsenheten och beslut av stadsmiljönämnden.
1. Stadsbildsbidragets ändamål
Stadsbildsbidragets ändamål är att genom bidrag för underhåll eller reparation medverka till att kulturhistoriskt, stadsbildsmässigt eller annan för allmänheten värdefull bebyggelse inom Mariehamn bevaras för framtiden.
2. Medel till förfogande
Medel till stadsbildsbidraget erhålls:
2.1. genom i driftbudgeten för stadsmiljönämnden för respektive år reserverat anslag som stadsfullmäktige på initiativ av stadsmiljönämnden i budgeten anvisar för detta ändamål,
2.2. med inbetalningar från enskilda personer, företag och sammanslutningar, till av stadsmiljönämnden fastställt minimibelopp per inbetalning.
3. Stadsbildsbidragets användning
Bestämmelser och villkor för bidrag:
3.1. I bidrag kan utdelas ett av stadsmiljönämnden bestämt belopp per objekt.
Bidragets maximibelopp fastslås av stadsmiljönämnden. Bidraget är ett uttryck för uppskattning av enskilda åtgärder, som är ägnade att bevara Mariehamns äldre byggnadskultur eller befrämja stadsbilden. Bidraget utbetalas efter det att respektive åtgärd är genomförd och godkänd av planläggningsenheten och berörd myndighet.
3.2. För erhållande av bidrag erfordras i fråga om fastigheten
a) att objektet är i privat ägo och är av kulturhistoriskt eller stadsbildsmässigt värde;
b) att samråd beträffande åtgärderna sker med planläggningsenheten eller landskapsregeringens antikvariska myndighet och vid behov med byggnadsinspektionen innan arbetet igångsätts.
4. Stadsbildsbidragets förvaltning
Om ekonomisk ersättning i enlighet med punkt 3 besluter stadsmiljönämnden efter beredning av planläggningsenheten.
Godkänd av stadsfullmäktige 31.8.2021 § 112.