Fiskehamnens bräddningstankar lyfts på plats
Fiskehamnens bräddningstankar lyfts på plats

Våra tankar för ett rent hav

Övergödningen är en av de största utmaningarna för Östersjön idag. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till.

Även de kustnära havsvikarna är drabbade. Redan på 60-talet kom de första varningssignalerna för övergödningsproblematiken. Sedan dess har det snackats om att Östersjöns miljötillstånd inte är bra. Och det är nog bra att vi snackar om problemen, men dom är till för att lösas, vart går det hän om alla väntar att någon annan ska lösa problemen.                                                                                                                                                                        

- Det är dags att gå från vackra tankar till verkliga tankar" säger planeringsingenjör Staffan Eriksson. 

Vad är bräddning?

I Mariehamns stad finns det 16 pumpstationer som transporterar avloppsvattnet till Lotsbroverket. Alla stationer har larm installerat så att eventuella driftstörningar snabbt når ansvariga. De flesta pumpstationerna har dubbla pumpar, eller fler. En bräddning är en säkerhetsfunktion som finns i alla kommunala avloppsledningsnät. Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten till följd av kraftigt regn eller tekniskt fel på pumpstationer eller ledningsnätet som leder till tillfällig överbelastning.

Robusta system för nu och klimatförändringar

Om orenat avloppsvatten släpps ut i naturen blir det en tillfällig ökning av organiskt material i vattnet som kräver mycket syre för att brytas ned. Beroende på hur mycket orenat vatten som släpps ut och hur stort vattendraget är samt cirkulationen i vattnet är blir konsekvenserna olika. Med avloppsvattnet följer också virus och bakterier, vilka kan försämra vattenkvaliteten vid badplatser i närheten. Vi arbetar ständigt med långsiktiga åtgärder för att minska risken för bräddningar. Ett synsätt som har varit genomgående vid all förebyggande underhåll och förnyelse i form av utbyte av bristfälliga avloppsledningar. Att skapa robusta avloppssystem i befintliga stadsmiljöer är för oss ett prioriterat arbete för att eliminera risken att orenat avloppsvatten rinner ut i havet. Strandnära pumpstationer förses med bräddningsbassänger.

Vi lägger just nu två stora bräddningstankar vid Fiskehamnens avloppsstation, som totalt rymmer 40 kubikmeter, vilket innebär att pumpstationen kan klara cirka 5 timmars driftavbrott utan att brädda ut mot Svibyviken. 

Två bräddningstankar installeras i fiskehamnen

Klimatanpassat avloppssystem

Att anlägga bräddningstankar är också en viktig del av klimatanpassningen. Med klimatförändringarna kommer varmare väder och förmodligen mer extrema regn, och med mer regn kan innebära stora störningar på avloppssystemet. Bräddningstankar skapar en buffert och risken för bräddningar minskar.

Hur kan vi tillsammans minska risken för bräddningar?

Som invånare i staden kan vi alla också hjälpas åt att undvika bräddningar på ledningsnätet genom att inte spola ner saker i avloppet som inte hör hemma där, såsom textilier, tops, plastpåsar och matfett som kan orsaka stopp i våra avloppsledningar.

-Toaletten är ingen soptunna! Säger miljösamordnare Ulf Simolin. 

Miljösamordnare

Stadsledningen
Elverksgatan 1
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.