Akut Indsats – Subacute effort Intervention – Ett Procure4Health-projekt

Projektet syftar till att ta fram strategier för att minska onödiga akuta inläggningar inom vården. Projektet bedrivs inom ramen för Procure4Health och pågår under perioden augusti 2024 till 31 januari 2025 och finansieras med EU-medel.

I finansieringen ingår stöd i form av konsulttjänster, studiebesök och workshops. I detta projekt samarbetar Mariehamns stads äldreomsorg, Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) samt Bornholms Regions kommune i Danmark (BRK). 

Syfte och mål

Procure4Health bjuder in aktörer inom hälso- och sjukvård samt socialvård. Huvudkonceptet bakom projektet bygger på vänortssamarbete, ett gemenskapsverktyg (peer-to-peer) som möjliggör utbyte av kunskap samt kunskapsdelning. Detta samarbete syftar till att:

  • Undvika att "uppfinna hjulet på nytt" genom att ta till sig erfarenheter från andra.
  • Möjliggöra för partner att lära sig av redan framgångsrika lösningar som har adresserat liknande problem och hinder.

Samarbeten

Mariehamns stad, tillsammans med ÅHS och BRK deltar i detta gemensamma projekt för att identifiera vilka behov och utmaningar som existerar idag för att minska onödiga akuta inläggningar. Målen med projektet är att tillsammans hitta idéer och lösningar för att minska:

  • Medicinskt omotiverade besök på akutmottagningar
  • Medicinskt omotiverade inläggningar på specialistvård
  • Vistelsens längd på specialistavdelningar
  • Antal återinläggningar på avdelningar
  • Onödiga patienttransporter

Vinster för äldreomsorgens klienter och vårdpersonal

Projektet Akut Indsats – Subacute effort Intervention, som bedrivs inom ramen för Procure4Health, syftar till att förbättra kvaliteten och tillgängligheten av vård för äldreomsorgens klienter samt att stärka vårdpersonalens kompetens i att hantera akuta situationer. Genom att fokusera på att minska onödiga akuta inläggningar och transporter förväntas följande vinster uppnås:

  • Smidigare samarbete: Förbättrad kommunikation och samarbete mellan olika vårdgivare och institutioner bidrar till en mer sammanhållen vårdkedja. Detta gör att vårdpersonal kan koordinera insatser bättre, vilket ger en mer integrerad vårdupplevelse för klienterna.
  • Minskat behov av onödiga transporter: Genom att minska antalet onödiga patienttransporter till akutmottagningar och specialistavdelningar minskar stress och obehag för klienterna. Detta bidrar till att de kan stanna i en mer bekant och trygg miljö, vilket är särskilt viktigt för äldre personer.
  • Ökad livskvalitet: Genom att säkerställa att klienterna får den vård de verkligen behöver och undvika onödiga medicinska insatser, kan deras livskvalitet öka. En mer personcentrerad vård som fokuserar på att möta klienternas faktiska behov leder till större tillfredsställelse med vården.
  • Effektiv användning av digital teknologi: Genom att implementera olika digitala lösningar. Detta bidrar till att kommunens vårdpersonal kan få ett ovärderligt stöd från hälso- och sjukvården, vilket stärker deras förmåga att hantera akuta situationer och förbättrar både vårdkvaliteten och klienternas säkerhet.

Evelina Grandell Rosenlund

Äldreomsorgschef
Äldreomsorgssektorn
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.