mobil på cykelstyre

Mobilspel för att kartlägga bil- och cykelvägar

Staden har valt att prova ett nytt grepp för att samla in kunskap om kvaliteten på våra vägbanor. Genom mobilspelet Crowdsorsa kan spelare tjäna pengar när de plockar virtuella föremål samtidigt som de filmar vägarna.

Mariehamn stad ordnar en kartläggning av alla bil- och cykelvägar i staden med hjälp av så kallad Gamification. I mobilspelet Crowdsorsa strös Mariehamns gator med frukt och bär som du kan samla in genom att spela in en video av vägen. Lite likt spelet Pokémon GO. Som tack för hjälpen i kartläggningen av vägarnas skick så kan spelarna byta in sina virtuella föremål till riktiga pengar. 

– Detta är ett nytt sätt att utnyttja teknik så att staden bättre ska kunna planera sitt framtida underhållsarbete. 25 städer i Finland och flera i Sverige har genomfört detta projekt med väldigt bra resultat, säger Dan Engblom, samhällsteknisk chef på Mariehamns stad.

Om vädret tillåter börjar bilvägarna kartläggas lördagen den 24 augusti klockan 10. Kartläggningen av cykelvägarna börjar lördagen den 31 augusti klockan 10. Är asfalten våt så får vi inte tillförlitlig data, då senareläggs starten och vi informerar om nytt datum och klockslag. 

Vem kan delta?

Har du en smarttelefon och bil eller cykel kan du delta i kartläggningen genom att ladda ned appen Crowdsorsa. Appen finns för Android och iPhone. I Mariehamn finns det totalt 190 kilometer att kartlägga i spelet och över 600 euro att tjäna som belöning.

– De bär och frukter som redan har samlats försvinner från spelkartan i realtid för alla spelare. Det kommer tydligt fram i appen för alla var det ännu finns virtuella föremål att samla in. Man kan tjäna pengar så länge som de finns föremål att samla på spelkartan, säger Crowdsorsas VD Toni Paju.

För att delta i spelet och kartlägga bilvägar behöver du en bil och en mobilhållare som kan fästas på vindrutan, medan för att kartlägga cykelvägar en mobilhållare som kan fästas på styren.

Hur deltar jag?

Bilvägarna - Så här gör du

För att spela och kartlägga cykelvägarna i Mariehamn gör du följande:

  1. Ladda ned det gratis Crowdsorsa-mobilspelet till din mobiltelefon. Se länk under rubriken Hitta snabbt.
  2. Skapa ett konto. 
  3. Öppna uppdraget Mariehamn kartläggning av bilvägar och bekanta dig noggrant med instruktionen. 
  4. Skaffa en mobilhållare till vindrutan eller om du inte redan har en. Viktigt för trafiksäkerheten, men även för filmkvaliteten.
  5. Uppdraget startar lördagen den 31.8. klockan 10. Cykla med din cykel och filma vägen för att samla föremålen som är synliga på spelkartan.
  6. Ladda upp videon till Crowdsorsa för granskning.
  7. När videon har godkänts kan du be om en belöning till ditt bankkonto.

Om du behöver hjälp eller ytterligare information kan du kontakta Crowdsorsa via appen.

Cykelvägarna - Så här gör du

För att spela och kartlägga cykelvägarna i Mariehamn gör du följande:

  1. Ladda ned det gratis Crowdsorsa-mobilspelet till din mobiltelefon. Se länk under rubriken Hitta snabbt.
  2. Skapa ett konto.
  3. Öppna uppdraget Mariehamn kartläggning av cykelvägar och bekanta dig noggrant med instruktionen. 
  4. Skaffa en mobilhållare som man kan fästa på styren om du inte redan har en. Viktigt för din säkerhet i trafiken, men även för filmkvaliteten.
  5. Då uppdraget börjar den 31.8. klockan 10 cykla med din cykel och filma vägen för att samla föremålen som är synliga på spelkartan.
  6. Ladda upp videon till Crowdsorsa för granskning.
  7. När videon har godkänts kan du be om en belöning till ditt bankkonto.

Om du behöver hjälp eller ytterligare information kan du kontakta Crowdsorsa via appen.

Hur används filmerna?

Videofilmer som spelarna bandar in går igenom en kvalitetskontroll. Filmerna analyseras sedan av artificiell intelligens (AI) för att identifiera skador och vägarnas skick. Staden får rapporter med noggranna data från materialet med analyser på vilka reparationsåtgärder som behövs. Rapporterna används sedan av Mariehamns stad för att planera underhåll.  

Projektet utförs av Mariehamns stad i samarbete med Crowdsorsa, AFRY Finland Oy, Flowity Ab och Sirway Oy. 

Skärmklipp från appen Crowdsorsa och uppdraget för bilvägar:

I appen finns mer instruktioner

Samhällsteknisk chef

Samhällstekniska avdelningen, stadsmiljösektorn
Skapad
Publicerad
Uppdaterad

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Mariehamns stad cannot guarantee the accuracy of the translation.